22.3.16

Μια βραδιά ρεμπέτικης αλληλεγγύης


Του Τάκη Γιαννόπουλου


Ήταν μια πραγματικά όμορφη νύχτα από κάθε άποψη…

Γλυκιά βραδιά, 60 καλλιτέχνες από το χώρο του ρεμπέτικου, πολύς κόσμος – πάνω από 350 άτομα πρέπει να πέρασαν- και μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα για συνεισφορά ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Ένα ημιφορτηγό και 2 ΙΧ μετά βίας χώρεσαν όσα μαζεύτηκαν ενώ υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία ήρθαν αργότερα. Και δεν μιλάμε για ρούχα τα οποία είχε ο κόσμος στο σπίτι του αλλά για πράγματα αξίας που αγοράστηκαν από το υστέρημα εκατοντάδων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Οι διοργανωτές ήταν νέοι καλλιτέχνες που ονόμασαν την πρωτοβουλία τους SOLIDARεbetika και έχουν στόχο να την συνεχίσουν και να την καθιερώσουν.
Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης ένας νέος μουσικός και εκ των πρωτεργατών της εκδήλωσης αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελίδα του στο facebook την παραμονή της εκδήλωσης:

«…Η συμμετοχή και η ανιδιοτέλεια, σχεδόν 60 καλλιτεχνών, είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική! Εξίσου συγκινητική είναι και η διάθεση για προσφορά από άλλους τόσους και ίσως περισσότερους, καλλιτέχνες που ζήτησαν να συμμετέχουν, αφότου "έκλεισε" η λίστα των συμμετοχών. Θέλω να κάνω απολύτως σαφές πως η λίστα δεν περιλαμβάνει κατ' ανάγκην τους "καλύτερους" ή τους "πιο άξιους" με οποιουδήποτε είδους αξιολόγηση! Λείπουν σίγουρα από αυτή την εκδήλωση, καλλιτέχνες που προσωπικά θαυμάζω και αγαπώ απεριόριστα και που ειλικρινά τους θεωρώ πολύ ανώτερους, από εμένα τουλάχιστον, που συμμετέχω!!! Η λίστα καταρτίστηκε με μεγάλη δόση τύχης και συγκυριών και αυτό γιατί δεν έχουμε ξανακάνει κάτι παρόμοιο και δεν διεκδικούμε βραβείο άψογης διοργάνωσης. Πρακτικά, ξεκινήσαμε να παίρνουμε κάποιους φίλους τηλέφωνα (χωρίς καλλιτεχνική επετηρίδα...), κάποιοι άλλοι μας πήραν οι ίδιοι και πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πως έχουμε ήδη περισσότερους από όσους μπορούμε να συμπεριλάβουμε για λόγους χρόνου και χώρου! Δηλαδή, αν συνεχίζαμε να προσθέτουμε καλλιτέχνες, αφενός θα έπρεπε να πει από ένα κουπλέ ο καθένας για να προλάβουν να εμφανιστούν όλοι (φανταστείτε ότι τώρα θα πει μόνο 2 τραγούδια ο καθένας...) ή να παίζουμε δυο-τρεις μέρες, αφετέρου θα παίζαμε για πάρτη μας, γιατί δεν θα έμεναν θέσεις για τον κόσμο, που μάλλον δεν θα χωρέσει αύριο ούτως ή άλλως!!!! Αναφέρω, για την ιστορία, τη σπουδαία κουβέντα που μου είπε ένας από τους παλιότερους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν αύριο, όταν του είπα ότι θα πει μόνο δύο τραγούδια και μου απάντησε "και κανένα να μην πω, ο σκοπός μετράει και θα ερχόμουν και πάλι!!!"...
Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως η αυριανή δράση είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά μεγαλύτερων δράσεων αλληλεγγύης που θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, από τη μουσική συλλογικότητα SOLIDARebetika και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν είναι δεδομένο ότι "δεν περισσεύουν"!!!
Όποιος ή όποια νομίζει ότι το να πει ένα τραγούδι είναι πιο σημαντική προσφορά από το να φέρει μια σακούλα τρόφιμα, τον παρακαλώ να το ξανασκεφτεί και αν επιμένει θα του παραχωρήσω τη θέση μου για να τραγουδήσει!!!»

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ ήταν εκεί για να στηρίξει την όλη πρωτοβουλία οργανώνοντας την συλλογή, ταξινόμηση, μεταφορά και διανομή των πραγμάτων που συγκεντρώθηκαν.
Μοιράσαμε επίσης το υλικό μας με τις απόψεις μας για το προσφυγικό.

Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Μουσικά για όσους ήταν στο ΙΛΙΟΝ Plus. Αλληλέγγυα για όσους μεταφέραμε τα πράγματα στον αποθηκευτικό χώρο της Τσαμαδού 15 και είδαμε να δημιουργείται με ταχυδακτυλουργικό τρόπο μια αλυσίδα 20 ανθρώπων για να αδειάσει το φορτηγό και τα ΙΧ μέσα σε λίγα λεπτά και να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.


Είπαμε: η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.