26.3.16

Σταδιακή εκκένωση της Ειδομένης, ένταση στη Βέροια

Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν τελικά χθες από την Ειδομένη, έξι εκ των οποίων κατευθύνθηκαν στην Ημαθία και δύο την Πιερία.
Ωστόσο, η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στη Βέροια ήταν επεισοδιακή καθώς κάτοικοι συγκεντρώθηκαν 100 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου Αρματολού Κόκκινο, όπου θα φιλοξενηθούν, και τους αποδοκίμασαν.
Η διαμαρτυρία κράτησε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου.
Ωστόσο, εκείνη την ώρα, κάποιοι πέταξαν μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου δύο γουρουνοκεφαλές.


Κάποια στιγμή παραλίγο να δημιουργηθεί επεισόδιο από την παρουσία του βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ουρσουζίδη, ο οποίος εμφανίστηκε στο χώρο λίγη ώρα πριν από την άφιξη των πούλμαν.
Η εμφάνισή του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους, τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του.

«Καραβάνι» αλληλεγγύης από την Ιταλία

Ένα «καραβάνι» αλληλεγγύης έφτασε το πρωί από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και από εκεί στην Ειδομένη.
Περίπου 200 Ιταλοί, αλληλέγγυοι, ανάμεσα τους, πανεπιστημιακοί, μέλη εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με πέντε φορτηγάκια τύπου βαν.
Στο λιμάνι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τέσσερα λεωφορεία και με τη διακριτική συνοδεία της αστυνομίας κατευθύνθηκαν προς την Ειδομένη.

Στους 50.236 στην ελληνική επικράτεια

Σε 50.236 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602).
AP Photo/Darko Vojinovic
Στην Αττική διαμένουν 13.981 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά, 5.010) και στην κεντρική Ελλάδα 2.941, εκ των οποίων 1.396 στη Λάρισα.
Όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.603 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο – Πολύκαστρο Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου