26.2.16

Σταδιακό κλείσιμο των συνόρων-Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες με τα πόδια για τα σύνορα

Περίπου 12.000 είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας προσπαθώντας να φτάσουν στα σύνορα τα οποία όμως παραμένουν κλειστά. Από χθες το πρωί μόλις 150 άτομα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι και σήμερα ασφυκτικά γεμάτος με 4.000 ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση .
Μεγάλες είναι οι ουρές για φαγητό και πρόσφυγες κοιμούνται τα βράδυα στα γύρω χωράφια μόνο με σλίπινγκ μπάνγκ και κουβέρτες που δίνονται από αλληλέγγυους και ΜΚΟ.
Συνεχίζονται παράλληλα οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ΠΓΔΜ, κυρίως Αφγανών που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.
Η ΠΓΔΜ δεν έχει δώσει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα ενώ πολλοί κάνουν λόγο για σταδιακό κλείσιμο των συνόρων.

Περιορισμένο αριθμό προσφύγων θα δέχεται η Σερβία και η Κροατία
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία ενημέρωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Βελιγράδι ότι θα δέχεται πλέον περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες την ημέρα.
Ο Σέρβος υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου ώστε να παραμείνουν στη σερβική επικράτεια.
Με τα πόδια για τα σύνορα- Έκκληση για βοήθεια στα Διαβατά
Με τα πόδια ξεκινούν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της εθνικής οδού που βρίσκονται σταματημένα λεωφορεία με πολλούς να αναγκάζονται να περπατούν περισσότερα από 70 χλμ με τα πόδια. Συγκινητική είναι η προσπάθεια κατοίκων και αλληλέγγυων να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους πρόσφυγες σε αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία.
Πρόσφυγες έρχονται και άλλοι φεύγουν από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά που φιλοξενεί περίπου 2.000 άτομα ανάμεσα τους πολλά παιδιά
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από το ταξίδι τους προς την Ειδομένη και άλλοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά .
Έξω από το κέντρο φιλοξενίας έχει ήδη δημιουργηθεί πιάτσα ταξί όπου οι πρόσφυγες διαπραγματεύονται το κόμιστρο της διαδρομής μέχρι την Ειδομένη, με την τιμή να κυμαίνεται από 50-80 ευρώ το άτομο.
Παράλληλα στο κέντρο υπάρχουν πολλά βρέφη και οι ανάγκες σε γάλα και είδη πρώτης ανάγκης είναι μεγάλες.
Έκκληση γίνεται από τις ΜΚΟ και όσους βρίσκονται στο κέντρο μετεγκατάστασης για συγκέντρωση και είδη πρώτης ανάγκης.
Άμεση είναι η ανάγκη για γάλα σκόνη, βρεφικές τροφές σε σκόνη, πάνες, μωρομάντληα, ξηρή τροφή, σερβιέτες, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες. Τα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα συγκεντρώνονται στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου (Πτολεμαίων 29Α) κ που λειτουργεί καθημερινές 09:00-17:00 στο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29 Α) στην είσοδο του Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά  στην Ετεροτοπία (Ι.Δραγούμη κ Πτολεμαίων 42, 2 όροφος) από τις 16.00-22.00 και στο Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 (19.00-23.00).
Παιχνίδια για τα παιδιά των προσφύγων στα Διαβατά μαζεύει η Α' Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης στα γραφεία της (Προξενου Κορομηλά 36) σε εργάσιμες ώρες και μέρες.
Τα είδη που χρειάζονται άμεσα είναι: 1) γάλα σκόνη, ιδίως 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας, 2) βρεφικές τροφές σε σκόνη 3) παιδικές πάνες 4) μωρομάντηλα 5) κηραλοιφές 6) ξηρή τροφή (μπισκότα, φρυγανιές, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα) 7) σερβιέτες 8) παιχνίδια (μικρά και ελαφρά) 9) χαρτί και χρώματα για δημιουργική απασχόληση 10) μπάλες 11) μπιμπερό
Εκλωβισμένοι στον Αλμυρό και το Ελληνικό
Να σημειωθεί πως εκατοντάδες είναι οι εκγλωβισμένοι πρόσφυγες στο ΣΕΑ της εθνικής οδού στον Αλμυρό και πολλοί ήδη έχουν ξεκινήσει για τα σύνορα με τα πόδια.
Περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία έφυγαν με τα πόδια και από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με προορισμό την Ειδομένη.
Επειδή οι αρχές δεν είχαν προβλέψει τη μεταφορά τους στα σύνορα, αποφάσισαν να φύγουν πεζή από τον χώρο του δυτικού αεροδρομίου και βγήκαν στην παραλιακή, στο ρεύμα προς Πειραιά, κλείνοντας μία από τις τρεις λωρίδες της λεωφόρου.
Μόνο με τα τακτικά δρομολόγια προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα θα μετακινούνται οι πρόσφυγες
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία. 
Πρόκειται για το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων από τα νησιά που έθεσε σε εφαρμογή το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Tera Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου.
 «Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας
Διαμαρτυρία προσφύγων στην πύλυ Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά
Σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες
Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα στον καθένα, ενώ στην πύλη Ε-8 που βρίσκεται στην πλατεία Καραΐσκάκη βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε στην πύλη Ε-3 έχουν καταλύσει περίπου 50 άτομα.
Το πρωί πρόσφυγες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά ζητώντας να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη και τα Σκόπια.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.