2.2.16

Τρίτη 2/2: Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Δανίας



Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Δανίας
Μουρούζη 10, Ρηγίλλης
στις 6.30 μ.μ.

Ζητάμε την απόσυρση αυτού του νόμου ως απαράδεκτου και αντι-ανθρωπιστικού και ζητάμε την ασφαλή διέλευση και εγκατάσταση μεταναστών-πρσφύγων και την απονομή ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕυρώπηςΤην περασμένη Τρίτη 26/1/2016, με μεγάλη πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε τον νόμο L87, ο οποίος εισάγει μια σειρά περιοριστικά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Η κυβέρνηση της Δανίας αποτελείται από τον κεντροδεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό Venstreκαι DF - Danskfolkepartiπου το έφερε στη Βουλή, ενώ υπερψηφίστηκε και από τους Σοσιαλδημοκράτες (με 3 διαρροές).

Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα, δείχνει να γίνεται αποδεκτό και από άλλες χώρες, που θεωρούνται πλούσιες ή εύρωστες οικονομικά, όπως η Γερμανία αλλά και η Ελβετία, σκληραίνοντας τη στάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Τρίτη 2 Φλεβάρη και ώρα 18:30 σε κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Δανέζικη πρεσβεία στην Αθήνα, Moυρούζη 10, Ρηγίλλης

Να ξεκινήσουμε με τα προφανή σε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί είναι αναγκαίο να αντιδράσουμε. Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στη Δανία από την αστυνομία, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 10.000 κορώνες (1.200 ευρώ), το οποίο θεωρείται το όριο χορήγησης του επιδόματος πρόνοιας/απορίας στη Δανία και τα όποια χρήματα υποτίθεται θα συγκεντρωθούν από αυτή τη διαδικασία, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των ίδιων των κέντρων υποδοχής. Τα τιμαλφή τα οποία θεωρούνται συναισθηματικής αξίας ‘’εξαιρούνται’’, πχ δαχτυλίδια γάμων κτλ. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως το ίδιο ακριβώς πλαίσιο ισχύει και για τους Δανούς πολίτες προκειμένουν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα και άρα πρόκεται περί εξίσωσης. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο ούτε εξισώνει Δανούς και πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο, μιας και ταυτόχρονα σκληραίνουν οι ήδη απαιτητικές προδιαγραφές για απονομή ασύλου σε πρόσφυγες ενώ το υπάρχον νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες τους καθιστά ευάλωτους στην αδικία και την εκμετάλλευση.

• Ο βασικός πυλώνας και η λογική του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν έγκειται αμιγώς στο οικονομικό του σκέλος και την κατάσχεση των υπαρχόντων των προσφύγων (άλλωστε, αυτό θα αποφέρει ψίχουλα από ταμειακής άποψης), αλλά στο να εντυπωθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους πως η Δανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιλογή για να κάνει κάποιος αίτηση ασύλου.

• Δεν εξισώνει τους Δανούς πολίτες με τους αιτούντες άσυλο, αντίθετα υποβαθμίζει και περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους.

• Εκτός από τη διάταξη για την κατάσχεση των τιμαλφών, μία από τις βασικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι η μη δυνατότητα επανένωσης οικογενειών προσφύγων για έως και 3 χρόνια, από το διάστημα του έως 1 χρόνου που ίσχυε έως σήμερα.

• Η Δανία συμμετέχει ενεργά σε όλους τους πολέμους και τις ‘’ειρηνευτικές’’ δυνάμεις/αποστολές στη Μ. Ανατολή από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και έπειτα.
Ζητάμε την απόσυρση αυτού του νόμου ως απαράδεκτου και αντι-ανθρωπιστικού και ζητάμε την ασφαλή διέλευση και εγκατάσταση μεταναστών-πρσφύγων και την απονομή ασύλου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.