26.1.16

«Αφήστε με να ζήσω ελεύθερη»

Δικάζεται αύριο στις 9 το πρωί στην Ευελπίδων (κτίριο 2) με τις κατηγορίες της απείθειας και της φθοράς ξένης περιουσίας μια μετανάστρια που αντιστέκεται στην εξαναγκαστική απέλασή της, η 33χρονη Μαροκινή Σάναα Ταλέμπ, για την οποία έχει υψωθεί κύμα αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις της χώρας.
Παραμένει κρατούμενη εδώ και 9 μήνες στο κρατητήριο του Ελληνικού, καθώς συνελήφθη στις 4 Απριλίου του 2015, επειδή εργαζόταν σε μαγαζί του κέντρου της Αθήνας χωρίς χαρτιά.
Αυτό είναι και το μοναδικό της αδίκημα. Σε μια περίοδο που εντυπωσιάζει η σπουδή να υλοποιηθεί η πολιτική κράτησης και αναγκαστικής απέλασης, χωρίς πολλές φορές να έχουν εξασφαλιστεί καν οι προϋποθέσεις τήρησης της νομιμότητας, αντί να καταδικάζεται η κατάχρηση εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές, δικάζεται μια γυναίκα η οποία διεκδικεί την ελευθερία της ύστερα από 5 χρόνια που ζει και εργάζεται στη χώρα μας.
Τον Οκτώβρη του 2015, λίγες μέρες μετά την πρώτη τρίμηνη παράταση της κράτησής της, ξεκίνησε αποχή από το συσσίτιο. Αρχές Νοεμβρίου οδηγήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία η απέλασή της.
«“Εσύ θα πας στο Μαρόκο, τέλος”, μου είπαν. Με κράτησαν 4 ώρες σε έναν χώρο στο υπόγειο του Τμήματος Αλλοδαπών [...] Νευρίασαν και τότε δύο αστυνομικοί, ενώ φορούσα χειροπέδες, άρχισαν να με χτυπούν με τα χέρια τους στον λαιμό και στα πόδια μου με ένα κλομπ», δήλωσε λίγες μέρες αργότερα στην «Εφ.Συν.» από το τηλέφωνο η Σάναα.
Την οδήγησαν προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου επιχείρησαν να την πείσουν να υπογράψει -παρά τη θέλησή της- την οικειοθελή αποχώρησή της από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν λόγω της αντίδρασής της, τελευταία στιγμή, να τη γυρίσουν πίσω στο κέντρο κράτησης στο Ελληνικό, όπου οι συγκρατούμενές της είδαν μια γυναίκα με αίματα και σκισμένα ρούχα. «Αρχισε να βρίζει, να φωνάζει, προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητο και εκδήλωσε πρόθεση αυτοτραυματισμού», ισχυρίζονται οι αστυνομικοί.
Μετά την απόπειρα απέλασής της, η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε ραγδαία. Μετά τη διάγνωση των γιατρών στο Δαφνί, ότι η παρατεταμένη κράτησή της έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία της, κατατέθηκε από την ίδια αίτημα αποφυλάκισης. Το αίτημα απορρίφθηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και στις 8 Ιανουαρίου της ανακοινώθηκε η παράταση της κράτησής της για ακόμα ένα τρίμηνο.
Το Σάββατο 400 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, συμμετείχαν στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενόψει της αυριανής δίκης στην Αθήνα, με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας.
«Αφήστε τη Σάναα να ζήσει ελεύθερη», θα φωνάξουν αύριο αλληλέγγυοι στις σχετικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε αρκετές πόλεις (Βόλος, Πάτρα, Ξάνθη).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.