16.1.16

Κολωνία: κοινός αγώνας ενάντια σε ρατσισμό και σεξισμό

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών που πραγματοποιήθηκαν στην Κολωνία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, από ένα αριθμό ανδρών είναι αναμφίβολα ένα σοκαριστικό γεγονός που, σωστά, κάνει όλη την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτό. Ήρθαμε σε επικοινωνία με συντρόφους της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (αδελφής οργάνωσης του «Ξεκινήματος» στη Γερμανία) για να μας μεταφέρουν μια εικόνα για ότι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες, καθώς, ασφαλώς, δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ του κατεστημένου.
                        
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 200 καταγγελίες, οι περισσότερες από αυτές ήταν για σεξουαλική παρενόχληση και 2 για βιασμό. Ο αριθμός των υπόπτων σύμφωνα με την αστυνομία είναι 1.000 – όλοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική.

Για το τι έγινε ακριβώς το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτό όμως που μπορεί να πεις κανείς με σιγουριά, είναι ότι τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός, για να αρχίσουν μια νέα επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων, βάζοντας μπροστά την απειλή στις «Δυτικές αξίες».

Η απόλυση του επικεφαλής της αστυνομίας

Μετά τα γεγονότα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είχαμε την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας στην Κολωνία. 

Αυτό αποτελεί ευθεία παραδοχή από τις αρχές ότι η αστυνομία έδειξε ολιγωρία – ότι μια μέρα σαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην οποία η κατανάλωση αλκοόλ και η εγκληματικότητα είναι αυξημένη (δείτε συνέχεια) και όταν μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις ζουν με το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, η αστυνομία ήταν απούσα. 

Όμως τα ΜΜΕ δεν έστρεψαν τα πυρά τους ενάντια στην αστυνομία, αλλά ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Και η κυβέρνηση, με αφορμή τις επιθέσεις, προσπαθεί να περιορίσει τις αιτήσεις ασύλου και ταυτόχρονα να απελάσει με μεγαλύτερη ευκολία πρόσφυγες που καταδικάζονται από τα δικαστήρια με οποιαδήποτε ποινή.

Κράτος και φασίστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός

Υπό την «πίεση» των επιθέσεων της Πρωτοχρονιάς η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ταχύτερες διαδικασίες απέλασης μεταναστών, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, στο εξής θα απελαύνεται όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης, ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής ή εάν η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή όχι. 

Οι φασίστες από την πλευρά τους εκμεταλλεύτηκαν τα γεγονότα και πατώντας πάνω στον φόβο προσπάθησαν να πυροδοτήσουν αυτή την κατάσταση, για να σπείρουν το ρατσιστικό τους μίσος.

Το Σάββατο 9 Γενάρη, φασίστες και ρατσιστές όλων των ειδών, διαδήλωσαν στην Κολωνία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασαν τα 1.700 άτομα. Ενώ την Κυριακή 10 Γενάρη σημειώθηκαν οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις στους δρόμους της Κολωνίας, μετά από εκκλήσεις της ακροδεξιάς για συμμετοχή σε «περιπάτους» στο κέντρο της πόλης.

Θύματα των τεσσάρων ξεχωριστών «περιπάτων» στο κέντρο της πόλης ήταν πολλοί πρόσφυγες/μετανάστες από το Πακιστάν, τη Γουινέα, τη Συρία κλπ. Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας 11 Γενάρη, στην πόλη της Λειψίας 200 περίπου ακροδεξιοί χούλιγκαν πραγματοποίησαν  επιδρομές  πυρπολώντας αυτοκίνητα, σπάζοντας βιτρίνες και γράφοντας στους τοίχους ρατσιστικά συνθήματα.

Από την άλλη, η γερμανική Αριστερά και το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα οργάνωσε μια διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και την σεξουαλική βία, με τη συμμετοχή 4.000 αγωνιστών, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Οι... «αξίες» του Δυτικού κόσμου

Η σεξουαλική βία είναι καταδικαστέα ανεξάρτητα από ποιον και με ποια μορφή ασκείται. Αλλά είναι εντελώς υποκριτικό να λέει κανείς ότι το γεγονός αυτό είναι μια απειλή για τις αξίες του «δυτικού κόσμου», την ίδια ώρα που σημειώνονται σεξουαλικές επιθέσεις από Γερμανούς άντρες σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονται στη Γερμανία, όπως το Carneval ή το Oktoberfest (φεστιβάλ που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες κόσμου) ή όταν η βία κατά των γυναικών στη Γερμανία και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, συχνά ασκείται από συγγενικά πρόσωπα. 

Από την άλλη είναι δεδομένο (όσο και, ασφαλώς, απαράδεκτο) ότι όπου υπάρχει συνωστισμός και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αυτά τα φαινόμενα είναι αρκετά συχνά – όσο και αν είναι ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε, αποκρουστικά. Όπως για παράδειγμα στο διάσημο καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του καρναβαλιού για την οποία δεν ακούμε πολλά… Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο Φυλετικών Διακρίσεων, Βίας κατά των Γυναικών και ΛΑΟΤ» το 2012, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, υπήρξαν 429 περιστατικά ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας, από τα οποία τα 153 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών

Είναι, έτσι, εντελώς προκλητική και υποκριτική η στάση της άρχουσας τάξης, η οποία βλέπει σαν λύση στις σεξουαλικές επιθέσεις την απέλαση των προσφύγων ενώ δεν κάνει καμία ουσιαστική προσπάθεια εξάλειψης της καθημερινής σεξουαλικής βίας και του σεξισμού που διαπερνούν ακόμα και τις πιο «ανεπτυγμένες» δυτικές κοινωνίες, όπως είναι η γερμανική.

Κοινός αγώνας με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Η άρχουσα τάξη, μαζί με τους φασίστες, κάνουν τη «δουλειά» τους όταν χρησιμοποιούν περιστατικά όπως αυτά της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία για να αναπτύξουν το ρατσισμό στην κοινωνία. Πρέπει κι εμείς να κάνουμε το δικό μας καθήκον: ο αγώνας ενάντια στο σεξισμό και τον ρατσισμό πρέπει να είναι ανυποχώρητος και κοινός ανάμεσα σε ντόπιους (εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία κλπ) και πρόσφυγες, απέναντι σ’ ένα σύστημα που καλλιεργεί το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις προς όφελος των πλούσιων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.