30.1.16

Ακυρώνουμε τη φιέστα της Χρυσής Αυγής – 5 μ.μ. στα Προπύλαια

Ακυρώνουμε τη φιέστα των νεοναζί της Χρυσής ΑυγήςΌλοι στις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια



του Τάκη Γιαννόπουλου

Αντιφασιστική πορεία στις 7 το πρωί που να περνάει από το Κολωνάκι δεν έχει ξαναγίνει. Σήμερα το ζήσαμε και αυτό.

130 διαδηλωτές από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά (ΑΡΑΝ, Δίκτυο, Ανασύνθεση, ΑΡΚ, Ξεκίνημα, ΚΑΡ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Αντιφασιστική ομάδα Οκτάνα) και συλλογικοτήτων όπως η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε και η ΟΡΜΑ ξεκινήσαμε από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και πορευτήκαμε μέσω της Π.Ιωακείμ και την Σόλωνος μέχρι τα Προπύλαια όπου και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 5 το απόγευμα.

Ο στόχος του πρωινού ραντεβού και πορείας μετά και παρά τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων ήταν αφενός να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έκαναν καμία απόπειρα κατάληψης της πλατείας Ρηγίλλης οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και αφετέρου να δοθεί πλατιά το μήνυμα ότι το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να είναι και μαχητικό όταν χρειάζεται, πέρα από πολιτικό, αντικαπιταλιστικό, ενωτικό και με στόχο την πλατιά κοινωνική απεύθυνση.

 Η κυβέρνηση – της καθόλου Αριστεράς – επέλεξε να απαγορεύσει και την συγκέντρωση των ναζί και την συγκέντρωση των αντιφασιστών. Αρχικά στόχευε να αφήσει τους χρυσαυγίτες -δίνοντάς τους νόμιμη άδεια- να κάνουν την ετήσια πανελλαδική φιέστα τους, με παρουσία γερμανών νεοναζί. Όταν εξαγγέλθηκε η αντιφασιστική συγκέντρωση στις 3μμ στον ίδιο χώρο με σαφή στόχο την ακύρωση της φασιστοσύναξης άρχισε να σκέφτεται την λήψη έκτακτων μέτρων. Μετά τον ξυλοδαρμό των γερμανών νεοναζί στο Μοναστηράκι την  παραμονή των διαδηλώσεων και τα πεσίματα αντίποινα των φασιστών σε βάρος μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας και αλλού απαγόρευσε από τις 6 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα όλες τις συγκεντρώσεις από το Χίλτον μέχρι και το Σύνταγμα.

Η απαγόρευση δεν πτόησε το αντιφασιστικό κίνημα και τις συλλογικότητες που είχαν εξαγγείλει το συλλαλητήριο για την πλατεία Ρηγίλλης.

Έτσι μετά από σύντομη συνεννόηση έξω από τον Ευαγγελισμό αποφασίστηκε να μην γίνει η συγκέντρωση στις 3 στην πλατεία Ρηγίλλης αλλά  να καλεστεί νέο συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια που βρίσκονται έξω από το όριο της απαγόρευσης.

Ο στόχος της απογευματινής πορείας είναι να διασφαλιστεί η μη παρουσία φασιστών στο κέντρο της Αθήνας, η περιφρούρηση των προσφύγων στο κέντρο και στην πλατεία Βικτωρίας και σε περίπτωση εξαγγελίας νέου χώρου της συγκέντρωσης των χρυσαυγιτών να κατευθυνθεί προς τα εκεί.

Μετά το τέλος της σημερινής μέρας θα μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε έναν πληρέστερο απολογισμό. Μέχρι στιγμής όμως το πλήγμα που δέχτηκε η Χρυσή Αυγή είναι σημαντικό. Η πανελλαδική τους φιέστα στην Ρηγίλλης ακυρώθηκε. Το προηγούμενο βράδυ οι Γερμανοί συνοδοιπόροι της έφαγαν ξύλο στο Μοναστηράκι. Το προφίλ του ερχόμαστε και η γη θα τρέμει στραπατσαρίστηκε.

Στο πολιτικό επίπεδο οι χρυσαυγίτες υπερψήφισαν την Πέμπτη 28/1 μαζί με τη Δούρου, το Σγουρό και τα άλλα παιδιά στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής  την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) για το γήπεδο της ΑΕΚ δηλαδή υπέρ του Μελισσανίδη. Στις Σκουριές στήριξαν την καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD. Καθόλου αντιμνημονιακά όλα αυτά. Αντίθετα πολύ συστημικά και αντιλαϊκά.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η αντιφασιστική κινητοποίηση ήταν μια ανάσα για το κίνημα. Μαζί με τα μπλόκα των αγροτών ζεσταίνουν ξανά την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό και τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές.

Ραντεβού στις 5μμ στα Προπύλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.