11.12.15

Φινλανδία: Αμισθί εργασία για πρόσφυγες

Του Νίκου Κοκκάλη


"Δεν είναι απαραίτητα εργασία με αμοιβή, μπορεί να είναι κάτι στην ύπαιθρο, κάποιες εργασίες συντήρησης σε κέντρα υποδοχής... Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νιώθουν".
Γιάρι Λίνστρομ, υπουργός εργασίας της Φινλανδίας.

Αμισθί εργασία μόνο για πρόσφυγες και αυτό σε μια από τις χώρες όπου ισχύει το “Σκανδιναβικό Μοντέλο”. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα ζητήσει από όσους αιτούνται πολιτικό άσυλο να εργάζονται αμισθί, να επιμορφώνονται πάνω στην Φινλανδική κουλτούρα, ενώ θα ακυρώνει τις άδειες παραμονής κατά το δοκούν, αφού ανά εξάμηνο θα αποφασίζει αν μια περιοχή ή μια χώρα από την οποία φτάνουν πρόσφυγες είναι ασφαλής ή όχι. 


Όλα αυτά γιατί η Φινλανδία φέτος δέχτηκε δεκαπλάσιο αριθμό προσφύγων από ότι πέρυσι. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι οι αφίξεις προσφύγων έγιναν 32.000 από 3.600 που ήταν πέρυσι! Αριθμός που ωχριά μπροστά στον αριθμό προσφύγων που δέχονται ο Λίβανος και η Ιορδανία, χώρες με πολύ λιγότερους πόρους από την Φινλανδία! 

Αυτά βέβαια, προτείνονται γιατί η Φινλανδία έχει δεχτεί υπερβολικά πολλούς πρόσφυγες, και αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, “η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης.” Κοινώς, κάντε τους τη ζωή δύσκολη για να σταματήσουν να έρχονται.

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη ένδειξη μεγαλοψυχίας, η Φινλανδική κυβέρνηση δέχτηκε να προωθηθούν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Συρία προς την Φινλανδία. 24 άνθρωποι!

Σε μια στιγμή που το ίδιο το Σκανδιναβικό μοντέλο περνάει κρίση και οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε ολοένα πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η ακροδεξιά γιγαντώνεται στην “παραδοσιακά φιλελεύθερη” Σκανδιναβία. 

Ακροδεξιά κόμματα όπως οι “Σουηδοί Δημοκράτες” στην Σουηδία και οι “Πραγματικοί Φινλανδοί” στην Φινλανδία έχουν δει τα εκλογικά τους ποσοστά να αυξάνονται γεωμετρικά, ενώ  λίγο παραδίπλα, στην Νορβηγία, το “Κόμμα της Προόδου” συγκυβερνά με το Συντηρητικό Κόμμα. 

Την ίδια στιγμή, στην γειτονική Σουηδία έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις κατά αντιρατσιστών, μεταναστών και προσφύγων, ενώ και στην ίδια την Φινλανδία ανθούν οι νεοφασιστικές οργανώσεις, πολλές φορές υπό την προστασία και την ανοχή της αστυνομίας, τη στιγμή μάλιστα που “αντιγράφουν” τις πρακτικές των Σουηδών νεοναζί. 


Πριν από λίγες ημέρες, την 6η Δεκεμβρίου 2015, η αστυνομία του Ελσίνκι διέλυσε, με πυροβολισμούς, αντιδιαδήλωση που είχαν οργανώσει αντιφασιστικές ομάδες, ενάντια στην διαδήλωση που είχαν οργανώσει Φινλανδοί νεοφασίστες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά από τους πυροβολισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.