24.11.15

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ειδομένη- Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Συνεχίζουν την απεργία πείνας πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν  προς την Γευγελή. Από χθες το απόγευμα 9 έραψαν και τα στόματά τους κρατώντας πλακά με συνθήματα τα οποία έγραψαν ακόμη και πάνω στο σώμα τους. «Ζητάμε ελευθερία, δεν είμαστε τρομοκράτες, έχουμε δικαιώματα» δηλώνουν διαμαρτυρόμενοι πάνω στις ράγες των τρένων για την απαγόρευση διέλευσης που τους έχει επιβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες ένας πρόσφυγας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ήδη φόβοι εκφράζονται για το ενδεχόμενο απέλασής του.
Οικογένειες και μικρά παιδιά διανυκτερεύουν στις σκηνές που έχει στήσει η Ύπατη Αρμοστεία αλλά και άλλες ΜΚΟ, πολλοί κοιμούνται στο χώμα και στα γύρω χωράφια κάτω από αντίξοες συνθήκες, καίγοντας ότι βρουν μπροστά τους ακόμη και σκουπίδια με την ατμόσφαιρα να έχει γίνει αποπνικτική από τις αναθυμιάσεις.
Κάποιοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους, και έτσι έχουν αποχωρήσει, σύμφωνα  με τις πληροφορίες, έχουν μετακινηθεί προς την Αθήνα.
Η διέλευση από τα σύνορα επιτρέπεται μόνο για πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, για τους υπόλοιπους δεν αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα.
Περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντέζ και το Μαρόκο παραμένουν εγκλωβισμένοι με την κατάσταση να περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ καθώς ο διαχωρισμός τους από τις αρχές δημιουργεί εντάσεις ακόμη και μεταξύ τους.
Έντονες οι φήμες ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν νέου τύπου διαχωρισμό ακόμη και μεταξύ των Αφγανών με τους αλληλέγγυους να προβληματίζονται όχι μόνο για τον πανικό που επικρατεί στην προσπάθεια ενίσχυσης των προσφύγων που παραμένουν στον καταυλισμό και περνούν τα σύνορα αλλά και για το ενδεχόμενο οι εγκλωβισμένοι να αυξηθούν ακόμη παραπάνω. 
Ερυθρός Σταυρός: 25.588 πρόσφυγες - μετανάστες την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν στην Ειδομένη
 
Σοβαρή χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη μετά και την επίσκεψη του ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού για την Ελλάδα Στίβεν Μακ Άντριου στον καταυλισμό προσφύγων που έχει στηθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
 
«Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί για πολλές ημέρες και είναι κουρασμένοι, με ελάχιστη τροφή. Ορισμένοι υποφέρουν από εξάντληση, ενώ μία από τις ομάδες μας έχει θεραπεύσει μια περίπτωση υποθερμίας και σοβαρής επιληπτικής διαταραχής. Αν και υπάρχει καταφύγιο, πολλοί επιλέγουν να στήνουν σκηνές και να περιμένουν κατά μήκος των γραμμών του τρένου, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την ευκαιρία, να περάσουν, όταν οι αρχές ξανανοίξουν τα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους μετανάστες, στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση στην γειτονική χώρα.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν συνολικά 25.588 πρόσφυγες - μετανάστες, οι οποίοι αναχωρούσαν μέσω ΠΓΔΜ, με ρυθμό 3.655 άτομα περίπου, ημερησίως.
 
Στις κλινικές και τα ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη παρασχέθηκε, στο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, ιατρική περίθαλψη σε 655 πρόσφυγες. Εκτός από τη γενική και γυναικολογική κλινική άρχισε να λειτουργεί εκ περιτροπής και παιδιατρική, κατά τις ημέρες που παρίστανται εθελοντές παιδίατροι από την Θεσσαλονίκη.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.