29.6.15

Χρυσή Αυγή: Για ακόμα μία φορά ανεπιθύμητη στην Θεσσαλονίκη!

Της Μαριάννας Τσακίρη

Για μία ακόμα φορά, μέλη της Χρυσής Αυγής, προσπάθησαν να «τιμήσουν τη μνήμη του Μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου» και να διαδηλώσουν «ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας» το Σάββατο 27/6 στην Θεσσαλονίκη. Για μία ακόμα φορά προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν ανενόχλητοι στο κέντρο της πόλης, για μία ακόμα φορά έφεραν «guest star» από Αθήνα (την Ουρανία Μιχαλολιάκου) με σκοπό να συγκεντρώσουν περισσότερο κόσμο, για μία ακόμα φορά πήραν την απάντηση που τους άξιζε από το αντιφασιστικό κίνημα: ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι!

Ενώ αρχικά το κάλεσμα τους ήταν για το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 19:00, μετά από καλέσματα οργανώσεων και αντιφασιστικών επιτροπών στο ίδιο μέρος στις 16:00, η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, οδηγώντας τους Χρυσαυγίτες σε υπαναχώρηση και αλλαγή μέρους της εκδήλωσής τους. Μεταφερθήκαν στα Δικαστήρια, στα δυτικά της πόλης και πολύ κοντά στα γραφεία τους. Εμείς, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τον ίδιο χώρο συγκέντρωσης και στη συνέχεια να βγούμε σε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Αν και αρχικά η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει τη συγκέντρωσή μας και την πορεία, με την δικαιολογία ότι υπήρχε απαγορευτικό, εμείς ανοίξαμε τα πανό μας και βγήκαμε για πορεία στην πόλη, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, ομάδες του αναρχικού χώρου κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις να αποτελούνται από περίπου 800 άτομα, ενώ οι φασίστες να μείνουν απομονωμένοι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης για μία ακόμα φορά!

Αλλά ενώ οι χτεσινές συγκεντρώσεις σημειώνονται για ακόμα μία φορά στις επιτυχίες του αντιφασιστικού κινήματος, υπάρχουν κάποια μελανά σημεία που πρέπει να αναφερθούν…

Η πορεία που ξεκίνησε από το Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου, κατέληξε στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου υπήρχε η προσυγκέντρωση του αναρχικού χώρου. Εκεί, οι οργανώσεις ανοίξαμε τα πανό μας για να ακολουθήσει μετά από λίγο «επίθεση» από μία μερίδα αναρχικών προς τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την απαίτηση να κατεβάσουν το πανό τους! Ανάμεσα στα «ωραία» που ακούστηκαν ήταν: «Εδώ καλέσαμε εμείς συγκέντρωση, ποιος σας είπε να έρθετε;» Ευτυχώς υπήρξαν πολλοί «λογικοί», που μπήκαν μπροστά με σκοπό να σταματήσουν την φασαρία και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν, το πανό παρέμεινε και δεν καταλήξαμε σε σκηνές απείρου κάλλους με αντιφασίστες να μαλώνουν μεταξύ τους και σε άλλο σημείο οι φασίστες να πραγματοποιούν συγκέντρωση…

Περιστατικά σαν το παραπάνω, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αρνητικά για το αντιφασιστικό κίνημα, που παρουσιάζεται διασπασμένο και ανίκανο να σταθεί σαν μία γροθιά απέναντι στην απειλή του φασισμού.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το αντιφασιστικό κίνημα στην Θεσσαλονίκη δίνει μάχη για να καταφέρει να απομονώσει την ΧΑ, να την εμποδίσει να καθιερωθεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτή η μάχη όμως πρέπει να είναι καθημερινή, να λειτουργεί κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες και ενωτικές δράσεις, χτίζοντας αντιφασιστικές επιτροπές στους χώρους και στις γειτονιές μας και απαντώντας στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.