26.5.15

Οι Ιρλανδοί ψήφισαν «Ναι» στο δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στο γάμο!

Της Κατερίνας Κλείτσα

Στην Ιρλανδία στις 22/5 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την κατοχύρωση της ισότητας απέναντι στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 62% ψήφισε «ναι»! Έτσι πλέον, το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο θα ενταχθεί στο Σύνταγμα της χώρας!

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια μεγάλη νίκη του ΛΟΑΤ+ κινήματος, αλλά όχι μόνο. Οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς έδωσαν σκληρό αγώνα για να επιτευχθεί αυτή τη νίκη. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η ιρλανδική κοινωνία αναζητά προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματά της και παλεύει ενάντια στην οπισθοδρόμηση και για να οικοδομήσει την ισότητα.

Συντριπτικό το «Ναι» στις εργατικές περιοχές!

Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν τη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία σαν μια «πολυτέλεια» με την οποία ασχολούνται κατά κύριο λόγο τα μικροαστικά στρώματα, η Ιρλανδία ήρθε να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά!

Σύμφωνα με άρθρο των «Irish Times»[1] το «ναι», όχι απλά υπερίσχυσε, αλλά πήρε συντριπτικά ποσοστά στις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, αυτές που έχουν μάθει όλες τις τελευταίες δεκαετίες να παλεύουν σκληρά για τα δικαιώματά τους μέχρι τη νίκη!


Σε εργατικές συνοικίες του Δουβλίνου όπως το Darndale (Ντάρντέιλ) το Coolock (Κούλοκ) και το Cherry Orchard (Τσέρι Όρτσαρντ) το «Ναι» συγκέντρωσε 80%, 88% και 90% αντίστοιχα!

Στην πόλη Jobstown, όπου τον περασμένο Νοέμβρη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των κατοίκων της πόλης που διαμαρτύρονταν ενάντια στο φόρο στο νερό[2] το 87% των κατοίκων ψήφισε «ναι»!

Η εκκλησία επιμένει, αλλά χάνει έδαφος...

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, η επίσημη Καθολική Εκκλησία, καθώς και μικρότερες ευαγγελικές Εκκλησίες ξεκίνησαν μια μαζική εκστρατεία με την οποία καλούσαν τον κόσμο να ψηφίσει «όχι» στην ισότητα στο γάμο!

Ωστόσο, οι συντηρητικές απόψεις της Καθολικής Εκκλησίας βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς η αξιοπιστία της πλήττεται από σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί και περιλαμβάνουν ακόμη και περιστατικά παιδοφιλίας και της συγκάλυψης τους από... την αγνή και ηθική ηγεσία της.

Χωρίς βέβαια να έχει χάσει την επιρροή της στην κοινωνία, η εκκλησία έχει αρχίσει να χάνει την ηγεμονία της, γεγονός που φάνηκε και από το 62% του «ναι» στην ισότητα! Παρά τη σημαντική αυτή νίκη ο δρόμος της πλήρους ισότητας είναι ακόμα μακρύς, αφού σε μια σειρά δημόσιους χώρους, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, η παρουσία του καθολικού δόγματος είναι επίσημα κατοχυρωμένη και ρίχνει τη βαριά της σκιά στην καθημερινότητα των Ιρλανδών. Πώς μπορεί για παράδειγμα ένα ΛΟΑΤ άτομο να εκφραστεί ελεύθερα όταν οι παπάδες στο σχολείο του λένε πως «η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα»; (σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού στις 31/07/2013)

Μια νίκη - σταθμός

Παρόλα αυτά, η νίκη στο δημοψήφισμα για την ισότητα στο γάμο, ειδικά σε μία χώρα που η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη μέχρι το 1993, είναι σημαντικός σταθμός στον αγώνα για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα!

Το δικαίωμα στο γάμο αυτό καθαυτό προσφέρει μία ουσιαστική βελτίωση στη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει η αφετηρία για την διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα, με νομική κατοχύρωση και κοινωνική αποδοχή. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο προς μια κοινωνία στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα μπαίνουν σε ψηφοφορίες, αλλά θα θεωρούνται δεδομένα!

Το υψηλό ηθικό των Ιρλανδών που έδωσαν τη μάχη του δημοψηφίσματος φάνηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, όταν το κέντρο του Δουβλίνου μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή, με τη σημαία με το ουράνιο τόξο να ανεμίζει στους δρόμους!

Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το παγκάκι-σύμβολο της καταστολής ενάντια στους ομοφυλόφιλους, όπου άφησαν τις κονκάρδες υπέρ της ισότητας στο γάμο που φορούσαν προηγουμένως. Το 1982 στο ίδιο παγκάκι ο ομοφυλόφιλος Declan Flynn έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης από 5 άντρες, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Η εκστρατεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI

Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI» (αδελφή Οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) συμμετείχε στην εκστρατεία «Ριζοσπαστικό Ναι», που πέρα από τη μαχητική διεκδίκηση για την υπερψήφιση του δικαιώματος στο γάμο, έβαλε στην ατζέντα μία σειρά από αιτήματα και προτάσεις, καλώντας την κοινωνία να διεκδικήσει:
  • Το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία
  • Την κατάργηση όλων των ομοφοβικών νόμων, όπως το νόμο που επιτρέπει στα σχολεία να απολύουν ή να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους με κριτήριο τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Τη σύνδεση των αιτημάτων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας με αυτά άλλων κοινωνικών κινημάτων, όπως το κίνημα υπέρ των εκτρώσεων (οι εκτρώσεις στην Ιρλανδία παραμένουν παράνομες μέχρι και σήμερα) και σαν μέρος των γενικότερων αιτημάτων και αγώνων του εργατικού κινήματος για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης

_________________________
  1. http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/working-class-areas-embracing-change-faster-campaigners-claim-1.2224352
  2. http://www.xekinima.org/arthra/view/article/irlandia-paralirima-toy-katestimenoy-enantia-sto-so/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.