4.1.14

Η λατρεία της Χρυσής Αυγής στην Φασιστική «Ισπανική Φάλαγγα»


Του Γιώργου Λυγουριώτη

Πρόσφατα, η Χρυσή Αυγή μέσα από τον ηλεκτρονικό της ιστότοπο, δημοσίευσε άρθρο που δοξάζει τον Ισπανό Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και τον παρουσιάζει σαν έναν «αγνό εθνικιστή ηγέτη».

Η αλήθεια όμως απέχει κατά πολύ από την εικόνα που θέλει να διαμορφώσει η Χρυσή Αυγή για τον Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.


O Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και η φασιστική «Ισπανική Φάλαγγα»

O Χοσέ Αντόνιο ήταν γιος του Ισπανού στρατηγού και δικτάτορα Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα.

Το 1933 ίδρυσε το φασιστικό κόμμα «Ισπανική Φάλαγγα» (Falange Espanola) και εξελέγη βουλευτής στην Ισπανική Κόρτες (Βουλή) στην γενέτειρά του Κάδιξ. Τον χειμώνα του 1933-1934 συγχωνεύθηκαν με την Φάλαγγα οι Ενώσεις των Εθνικοσυνδικαλιστών (J.O.N.S.= Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista) που ιδρύθηκαν από τους Ισπανούς φασίστες Ραμίρο Λεντέσμα Ράμος και Ονέσιμο Ρεντόντο.

Η «Ισπανική Φάλαγγα» τοποθετείτε ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ του φασισμού ενώ ο ίδιος ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα δεν έκρυψε ποτέ την λατρεία του προς τον Μουσολίνι. Ενδεικτικό είναι πως η πρώτη εφημερίδα που εκδίδει φέρει την ονομασία «El Fascio» (η λέξη από την οποία προέρχεται ο φασισμός).
Βλέπουμε τόσο στα γραπτά του κείμενα όσο και στις ομιλίες του, ότι δεν παραλείπει τις ευνοϊκές αναφορές προς τον φασισμό.

Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε ότι ο Χοσέ Αντόνιο έγραψε την εισαγωγή σε μια ανθολογία μουσολινικών κειμένων, με τίτλο: «El Fascismo».

Υποστήριζε ανοιχτά την ανάγκη στρατιωτικού κινήματος εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, ενώ ταυτόχρονα διατύπωνε βαθιά αντιδημοκρατική ιδεολογία.

Ακόμα και σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης υιοθέτησε το ίδιο στυλ μ’ αυτό του Μουσολίνι και μάλιστα δεν δίστασε να ντύσει την νεολαία του με στολή στρατιωτικού τύπου.


Το γυναικείο τμήμα της «Φάλαγγας»: Υποταγή στους άντρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρσ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ο φασιστικό τους δηλητνριστερίσκουμε και στο πρόσωπο της αδερφής του Χοσέ Αντόνιο, την Πιλάρ Πρίμο ντε Ριβέρα η οποία ήταν επικεφαλής της Sección Femenina, το γυναικείο τμήμα της Φάλαγγας.

Η Sección Femenina υπαγόρευε στις γυναίκες τον τρόπο συμπεριφοράς στην εργασία τους: «Κάλυψε τη φυσική σου παρουσία στη δουλειά. Ας είμαστε ευγενικές και συμπαθείς σαν μικρά μυρμήγκια».

Ενώ η ίδια η Πιλάρ Πρίμο ντε Ριβέρα δήλωνε για την θέση της γυναίκας: «Η ζωή κάθε γυναίκας... δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αέναη επιθυμία να βρει κάποιον στον οποίον θα υποταχθεί».

Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα στα μάτια της Χρυσής Αυγής

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες δεν αρνούνται την φασιστική ιδεολογία του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, μέσα από τα δημοσιεύματά τους.
Συγκεκριμένα, στις 29 Αυγούστου του 2013, το site της νεολαίας της Χρυσής Αυγής, antepithesi.gr, δημοσιεύει αφιέρωμα που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

"...Ο Χοσέ Αντόνιο θεωρούσε ότι, το λεγόμενο δημοκρατικό σύστημα αποτελεί το καταστρεπτικώτερο των συστημάτων, ενώ για το φιλελεύθερο κράτος πίστευε ότι, δεν προσέφερε παρά την οικονομική σκλαβιά. Για τον σοσιαλισμό των μπολσεβίκων που θεωρεί ότι η θρησκεία δεν είναι παρά το όπιο του λαού και η πατρίδα αποτελεί μόνο ένα μύθο για να εκμεταλλεύεται τους απόκληρους. Θαύμαζε το Φασισμό και τον Μπενίτο Μουσολίνι τον οποίο συνάντησε στη Ρώμη τον Οκτώβρη του 1933. «Ποιο σύστημα διακυβερνήσεως, ποιο σύστημα μέτρων και σταθμών, συμβουλίων και συνελεύσεων μπορεί να αντικατασταθεί με την εικόνα αυτή του ήρωος που έγινε Πατέρας ,ένας Πατέρας που αγρυπνά κοντά σ ’ένα συνεχώς αναμμένο λαμπατέρ πάνω από τις αγωνίες και την ανάπαυση του λαού του; Η παγκοσμιότητα του Φασισμού βρίσκεται στη θέληση να αναζωογονήσει όλους τους λαούς, να τους κάνει να επιστρέψουν στις ρίζες. Με το Φασιστικό πνεύμα οι Ιταλοί ξαναβρήκαν την Ιταλία, με το ίδιο πνεύμα εμείς οι Ισπανοί θα ξαναβρούμε την Ισπανία. Δίχως το Φασισμό δεν υπάρχει ανάσταση»..."

Έτσι, εύκολα κανείς μπορεί να υποθέσει πως όλη αυτή η δοξασία και ο ενθουσιασμός για το πρόσωπο του Χοσέ Αντόνιο από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, σημαίνει και ταύτιση στο ιδεολογικό επίπεδο.
Δηλαδή εχθροί της ελευθερίας και υπερασπιστές του φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.