9.12.13

Πετυχημένη η πρώτη παναττική συνέλευση αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά


του Γιώργου Λυγουριώτη

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στην ΑΣΟΕΕ, πραγματοποιήθηκε η 1η συνέλευση αντιφασιστικών επιτροπών, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών που δρουν σε Αθήνα και Πειραιά.

5 μήνες μετά από το πρώτο σημαντικό βήμα του αντιφασιστικού κινήματος, να συντονίσει την δράση των κατά τόπους αντιφασιστικών επιτροπών, η συνέλευση του Σαββάτου, ήταν ένα βήμα μπροστά για το κίνημα.

Ο στόχος της συνέλευσης, ήταν να βγουν συμπεράσματα από τις δράσεις τις προηγούμενης περιόδου, αλλά να γίνει κι ένας γόνιμος διάλογος για την περαιτέρω δράση του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Από τον χώρο του αμφιθεάτρου Δεριγνύ, πέρασαν πάνω από 100 αγωνιστές, ενώ η κουβέντα ήταν γόνιμη και έγινε μέσα σ’ ένα συντροφικό κλίμα και μια δημοκρατική διαδικασία .

Ο αριθμός των 28 τοποθετήσεων και παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς –πλην του ΚΚΕ-  και ένα κομμάτι του Αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η αντιφασιστική συνέλευση κατέληξε στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος κοινής δράσης με μια πληθώρα σημαντικών προτάσεων.*


Διεύρυνση και παρέμβαση του Αντιφασιστικού Συντονισμού

Η πλειοψηφία των ομιλητών, έδωσε μεγάλη έμφαση στην διεύρυνση του Αντιφασιστικού Συντονισμού, στην ενίσχυση των αντιφασιστικών επιτροπών, αλλά και στην δημιουργία νέων επιτροπών όπου δεν υπάρχουν.

Επίσης να συμβάλει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, σε γειτονιές και συνοικίες όπου η Χρυσή Αυγή έχει δημιουργήσει «οχυρά» και ρίχνει ανενόχλητη το φασιστικό της δηλητήριο.

Σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, όπου τα τελευταία 5 χρόνια οι φασίστες έχτιζαν τις δυνάμεις τους και εξαπέλυαν πογκρόμ εναντίον μεταναστών, χρειάζεται η συστηματική παρέμβαση ώστε οι κάτοικοι της περιοχής, έλληνες και μετανάστες, να βρουν κοινές λύσεις για τα κοινά προβλήματα.

Στις 20/10 έγινε μια παράσταση για παιδιά από το Θέατρο Ν.Κόσμου ενώ στις 26/10 ο Αντιφασιστικός Συντονισμός είχε οργανώσει με επιτυχία αντιφασιστική διαδήλωση και δρώμενα στην πλατεία τους Αγίου Παντελεήμονα.
Στις 30/10 στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ έγινε μια πολύ πετυχημένη αντιφασιστική εκδήλωση από φορείς της περιοχής(πχ Κίνηση κατοίκων 6ου διαμερίσματος, ΕΛΜΕ, Μυρμήγκι, Κυριακάτικο Σχολείο).
 Τέτοιου τύπου εκδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Αντίστοιχα πράγματα έγιναν και θα γίνουν περισσότερα και στις περιοχές της Β’ Πειραιά (Πέραμα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Δραπετσώνα), όπου οι Χρυσαυγίτες έχουν έντονη δράση τόσο σε επίπεδο γειτονίας, όσο και μέσα στα σχολεία. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, από ενέδρα μελών της Χρυσής Αυγής, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο αντιφασισμός μέσα στα σχολεία

Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης  και στις δράσεις μέσα στα σχολεία καθώς η Χρυσή Αυγή ήδη έχει δέσει το νήμα της με τα στρώματα των μαθητών. Βλέπουμε ακόμα και οργανωμένες ομάδες μαθητών Χρυσαυγιτών, να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στις σχολικές αίθουσες ή να ελέγχουν 15μελή μαθητικά συμβούλια.

Επιτακτική ανάγκη του αντιφασιστικού κινήματος είναι να παρέμβει μέσα στα σχολεία μαζί με μαθητές και καθηγητές.

Έτσι, μετά την έκδοση του φυλλαδίου «24 + 1 λόγοι που δεν γουστάρω την Χρυσή Αυγή», αποφασίστηκε ότι ήρθε η ώρα για να επικαιροποιηθεί και να μοιραστεί μαζικά σε όλα τα σχολεία, όπως είχε γίνει και το Σεπτέμβριο που μας πέρασε.
Το νέο φυλλάδιο θα εμπλουτιστεί με σκίτσα γνωστών σκιτσογράφων ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους μαθητές.

Κέντρα κράτησης μεταναστών και δίκες αντιφασιστών

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν πολλοί, ήταν οι δίκες αντιφασιστών από μηνύσεις Χρυσαυγιτών. Μια προσπάθεια των φασιστών για να τρομοκρατήσει και να στοχοποιήσει άτομα και συλλογικότητες που αγωνίζονται ανοιχτά ενάντια στη συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός θα σταθεί αλληλέγγυος στις δίκες των αντιφασιστών αγωνιστών που θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη, ενώ ζητά την καταδίκη των δολοφόνων του Σαχτζάτ Λουκμάν, που δικάζονται τον ίδιο μήνα.

Θα συμμετέχει επίσης στην κινητοποίηση που καλείται την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη (5μμ Ομόνοια) ενάντια στα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών

Πανελλαδικός μήνας αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής δράσης 21 Μάρτη-21 Απρίλη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στάθηκαν πολλοί ομιλητές στην πρόταση για τον πανελλαδικό μήνα αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής δράσης. Ένα σχέδιο δράσης που θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου (Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού) και θα ολοκληρωθεί στις 21 Απρίλη (μαύρη επέτειος της χούντας των συνταγματαρχών)

Για τις δράσεις του μήνα – που ουσιαστικά θα είναι 3 βδομάδες καθώς στις 20/4 είναι το Πάσχα-  υπήρχαν σημαντικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Όπως το να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις από τις κατά τόπους αντιφασιστικές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα να οργανωθούν κεντρικά γεγονότα πιθανά στην έναρξη και στο τέλος.

Ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια του μήνα δράσης προτάθηκε να διεξαχθεί πανευρωπαϊκή συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων στην Αθήνα, με στόχο την προετοιμασία και την οργάνωση πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στο φασισμό.
Πάνω σ’ αυτό το σχέδιο δράσης, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να οργανώσει σχέδιο και προτάσεις καθώς και να προχωρήσει σε συναντήσεις με καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αθλητές που θα συμβάλουν στην οργάνωση των εκδηλώσεων.


Άλλα ζητήματα και προτάσεις

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η εκστρατεία ενάντια στην κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου και ειδικά στο δήμο Αθήνας με υποψήφιο την Η. Κασιδιάρη.


Να σημειώσουμε ότι στην συνέλευση, πέρα από τις τοποθετήσεις μελών αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων, παρευρέθησαν και μίλησαν ο Ρούλης Κοκελίδης, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και ο  Αποστόλης Φωτιάδης από την δημοσιογραφική ομάδα του Infowar.

Ο Ρ. Κοκελίδης τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία δικτύου δημοσιογράφων που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του φασισμού. Ενημέρωσε για μια συνάντηση της Διεθνούς ένωσης δημοσιογράφων που θα γίνει τέλη Γενάρη στην Αθήνα με θέμα την καταπολέμηση του φασισμού.
Ο Α. Φωτιάδης από την πλευρά του, ενημέρωσε για το νέο αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ του Infowar, «Φασισμός Α.Ε.».
Και οι δυο δήλωσαν την στήριξή τους στα σχέδια του Αντιφασιστικού Συντονισμού.

Παρέμβηκε επίσης συναγωνιστής από το Δίκτυο φαντάρων Σπάρτακος που ενημέρωσε για την κατάσταση στα στρατόπεδα όπου οι φασίστες έχουν αυξήσει την δραστηριότητά τους.

Η 1η αντιφασιστική συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το αντιφασιστικό κίνημα. Συσπειρώνει και οργανώνει τις δυνάμεις μας απέναντι στο φασισμό και βάζει τα θεμέλια για το επόμενο βήμα. Την οργάνωση μιας πανελλαδικής αντιφασιστικής συνέλευσης.



* το τελικό κείμενο με τις προτάσεις του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας-Πειραιά θα ανέβει στο μπλογκ του συντονισμού και στο διαδίκτυο την Τρίτη 10/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.