26.9.13

Ρεπορτάζ από αντιφασιστική πορεία Τετάρτης 25 Σεπτέμβρη (Βίντεο και φωτο)



Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που έγινε χτες, Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα είχε πολύ κόσμο, παλμό και μαχητικότητα.


Με μετριοπαθείς υπολογισμούς πάνω από 10.000 συμμετείχαν στην πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής .Το in.gr αναφέρει για 8.000 άτομα που πήγαν στην πορεία προς την Χρυσή Αυγή στην Μεσογείων και 2.000 που ήταν στο Σύνταγμα.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων  Αθήνας-Πειραιά (που είχε την προσυγκέντρωσή του στα Προπύλαια) πέρασε με επιτυχία ένα πρώτο σημαντικό τεστ. Δηλαδή να οργανωθεί μια όσο το δυνατόν πιο ενωτική και  μαζική πορεία που να πάει στην συγκέντρωση του Συντάγματος αλλά και να συνεχίσει μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων.

Σε αυτό είχαμε ουκ ολίγα προβλήματα να λύσουμε.

Καταρχήν την στάση του ΚΚΕ που επέλεξε να κάνει μόνο του αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα την ίδια μέρα αλλά σε διαφορετική ώρα από όλους του υπόλοιπους.

Έπειτα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν  - και μάλιστα πολύ ενεργά - στον Αντιφασιστικό Συντονισμό,  2 μέρες πριν την πορεία ανακοίνωσε χωριστή προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ότι δεν θα πάει στην πορεία προς την Χρυσή Αυγή αλλά θα μείνει στο Σύνταγμα.

Αφού αυτά ξεπεράστηκαν, στην διάρκεια της πορείας είχαμε να αντιμετωπίσουμε: α) την απαράδεκτη στάση του ΚΕΕΡΦΑ (μετωπικό σχήμα του ΣΕΚ) που ήταν στο Σύνταγμα και επέμενε με το «έτσι θέλω» να μπει επικεφαλής της πορείας θέλοντας να καπελώσει τους πάντες –μεταξύ των οποίων και το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία συμμετέχει. Δηλαδή στην πράξη ένα μπλοκ μιας οργάνωσης που είχε περίπου 100 άτομα να καπελώσει μια πορεία 10.000 διαδηλωτών από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα αγωνιστών που είχε στην κεφαλή της μια πραγματικά ενωτική προσπάθεια, τον αντιφασιστικό συντονισμό.

β) το τμήμα εκείνο του αντιεξουσιαστικού χώρου που θεωρεί «σύγκρουση» τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ με την αστυνομία και μάλιστα όχι σε πορείες του χώρου του αλλά πάντα στις πορείες άλλων.

Αυτό έγινε και χθες όταν τα μπλοκ έφτασαν στον φραγμό της αστυνομίας στην αρχή της Μεσογείων.. Βέβαια τα επεισόδια δεν ήταν μεγάλης έκτασης αλλά οι εικόνες για τα ΜΜΕ βγήκαν και η αστυνομία μπόρεσε να κυνηγήσει και να συλλάβει διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φύγουν συγκροτημένα από το χώρο.

Όμως το βασικό της χθεσινής πορείας είναι η ύπαρξη ενός στοιχειώδους συντονισμού.  Που παρ’ όλες τις αδυναμίες του είναι ο μοναδικός συντονισμός που υπάρχει.

Για πρώτη φορά στο αντιφασιστικό κίνημα μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή, υπάρχει μια προσπάθεια ενότητας που περιλαμβάνει:

-       τοπικές αντιφασιστικές  επιτροπές ή πρωτοβουλίες με ανένταχτο κόσμο

-       μετωπικά σχήματα ή κινήσεις (Δίκτυο, Antinazi zone-YRE,  Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό)

-       ένα τμήμα της αριστεράς με δυνάμεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ξεκίνημα. ΟΚΔΕ,  ΔΕΑ,  Κόκκινο κ.α, και

-       ένα τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου (ΑΚ)


Η χθεσινή μέρα ήταν ένα καθαρό και δυνατό αντιφασιστικό μήνυμα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε πολλές πόλεις πανελλαδικά όπου έγιναν αντιφασιστικά συλλαλητήρια.

Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Παράλληλα με επίπονη και επίμονη εκστρατεία και δράσεις στις γειτονιές και τους χώρους εκεί όπου η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την κρίση και τις συνέπειές της για να στρατολογεί άτομα στα τάγματα εφόδου και ψηφοφόρους.

Δεν θα τελειώσει η Χρυσή Αυγή με μια ή δύο πορείες. Ούτε θα διαλυθεί από τον Δένδια και την συγκυβέρνηση που σήμερα «ανακάλυψαν» αυτά που το κίνημα καταγγέλλει εδώ και 2 δεκαετίες.

Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να σηκώσουν κεφάλι, τώρα που οι νεοναζί κρύβονται, κλείνουν τα γραφεία τους, ακυρώνουν τις δημόσιες εκδηλώσεις τους!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.