20.3.13

Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών: 21 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού



ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΑΙ, ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ!

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το πάγωμα από την κυβέρνηση του ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια (νόμος Ραγκούση), χιλιάδες παιδιά μένουν ξεκρέμαστα, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα. Είναι τα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν ή ήρθαν σε μικρή ηλικία στη χώρα μας. Τα παιδιά που αποκαλούμε δεύτερη γενιά μεταναστών, αλλά στην πραγματικότητα η μόνη πατρίδα που έχουν γνωρίσει είναι η Ελλάδα.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που ενισχύει το ρατσιστικό μίσος, πρέπει να τελειώσει τώρα. Διεκδικούμε, μαζί με δεκάδες άλλες συλλογικότητες (πολιτικούς φορείς, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οργανώσεις μεταναστών κ.λπ.) και απλούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα ένα νέο νόμο, για να καλυφθεί το τεράστιο θεσμικό κενό που έχει δημιουργηθεί. Ένα νόμο που θα διευκολύνει και δεν θα παρεμποδίζει ακόμη περισσότερο τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.


Θέλουμε παιδιά μεταναστών:

• Ενσωματωμένα στην πολιτική μας κοινότητα και όχι περιχαρακωμένα στις εθνικές τους ομάδες.

• Με ταυτότητα, κυριολεκτικά και μεταφορικά: με δελτίο ταυτότητας αλλά και ορατά στη δημόσια σφαίρα και όχι παιδιά από το πουθενά.

• Να νιώθουν ότι δικαιούνται να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Διότι, πολλά από αυτά, άλλο έθνος δεν ξέρουν.

• Να νιώθουν ασφάλεια στην Ελλάδα και όχι φόβο: ο φόβος είναι εχθρός της κοινωνικής συνοχής.

• Ενταγμένα στην κοινωνία και όχι περιθωριοποιημένα και αποκλεισμένα.

• Συμμέτοχα στην κοινή μοίρα των Ελλήνων εργαζομένων, εφόσον και τα ίδια ή/και οι γονείς τους το επιθυμούν.

Για το λόγο αυτό θέλουμε παιδιά μεταναστών, τα οποία, εφόσον οι γονείς τους έχουν ριζώσει στον τόπο αυτό, να δικαιούνται το κομμάτι που τους αναλογεί από το ανήκειν στον ελληνικό λαό. Θέλουμε, δηλαδή, δικαιώματα, ειρήνη και κοινωνική ισορροπία για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο, επειδή ακριβώς ζούνε μαζί μας.

Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών σημαίνει πραγματική δημοκρατία για όλη την ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.