13.1.13

Αναβολή συναυλίας ιταλικού νεοναζιστικού συγκροτήματος στη Βαλένθια


Της Νατάσας Αργυράκη

Προγραμματισμένη για τις 11 Ιανουαρίου ήταν η συναυλία του ιταλικού νεοναζιστικού συγκροτήματος Killer Sorpresa, η οποία τελικά αναβλήθηκε μετά από πιέσεις αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. 
Η συναυλία θα γινόταν στο Black Note, μουσική σκηνή γνωστή στην πόλη για τα αφιερώματά της στη «μαύρη» μουσική και στη τζαζ. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες μόλις ανακοινώθηκε η συναυλία και μόλις κυκλοφόρησε φωτογραφία του συγκροτήματος από προηγούμενη συναυλία, στην οποία χαιρετούσαν ναζιστικά. Το συγκρότημα, γνωστό για τις «ιδεολογικές» του καταβολές στην Ιταλία, αλλά και όχι μόνο, ανήκει στο είδος του «αντικομμουνιστικού ροκ», όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Η συναυλία οργανώθηκε από νεοναζιστική ομάδα, η οποία μάλιστα καλούσε όλους τους ομοιδεάτες να παρακολουθήσουν τη συναυλία γιατί θα πραγματοποιούνταν ένα «ξεχωριστό αφιέρωμα». Φυσικά δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα τι είδους αφιέρωμα θα ήταν αυτό για να μην προκληθούν αντιδράσεις. Πάντως ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος είναι αφιερωμένο στον Ian Stuart Donaldson, ιδρυτή της ομάδας «Αίμα και Τιμή» (Blood and Honour), οργάνωση παράνομη εδώ και δύο χρόνια στην Ισπανία.

Οι αντιδράσεις έγιναν σκληρότερες όταν ο Germán Valenzuela, ιδιοκτήτης της μουσικής σκηνής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν τον αφορά η πολιτική», «απλά σερβίρει ποτά και βάζει μουσική», «είναι απολίτικος», «οι διαμάχες μεταξύ πολιτικών ομάδων δεν τον αφορούν» κλπ.  Για μια ακόμα φορά φαίνεται ξεκάθαρα πώς όποιος αρνείται να πάρει θέση ενάντια στο φασισμό τελικά καταλήγει να τον ανέχεται,ακόμη και να τον επικροτεί. Δεν είναι τυχαίο πως η νεοναζιστική ομάδα που οργάνωσε τη συναυλία αναφερόταν στη μουσική σκηνή σαν δικό της κεκτημένο και καλούσε σε εκδίκηση για τις σκληρές αντιδράσεις. Μετά από καλέσματα οργανώσεων, διαμαρτυρίες αλλά και καταγγελίες η συναυλία ακυρώθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της μουσικής σκηνής ανέφερε πως «λυπάται αν πλήγωσε τις ευαισθησίες κάποιων». Μετά από την αναβολή της συναυλίας , η ακροδεξιά οργάνωση «Ισπανία 2000» (España 2000) ανακοίνωσε πως θα ψάξει εκείνη να βρει χώρο για τη συναυλία του συγκροτήματος , καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της José Luis Roberto, η ακύρωση της συναυλίας είναι ενάντια στην ελευθερία του λόγου!
Και εμείς πρέπει να απαντήσουμε ξανά και ξανά... ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.