31.10.12

Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»



Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει στους δρόμους της Αθήνας και μοιράζει φαΐ σε κόσμο όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων που το έχει ανάγκη.

Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, μάγειρα της πρωτοβουλίας «Ο Άλλος Άνθρωπος» και της Αντιφασιστικής Επιτροπής Μεταξουργείου

Ερ.: Πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία με την Κοινωνική Κουζίνα και τα μαγειρέματα, και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Κ.Π.: "Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή, που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, που στοχεύει στο να αφυπνιστούν συνειδήσεις  και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από ανθρώπους και ομάδες.  Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη. Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί! Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο."

Ερ.: Πως συντηρείται οικονομικά η πρωτοβουλία;

Κ.Π.: "Οικονομικά η Κοινωνική Κουζίνα συντηρείται από τις προσφορές του απλού κόσμου, που μας βλέπει να μαγειρεύουμε καθημερινά στο δρόμο, και από διάφορα δρώμενα που κάνουμε μια φορά την εβδομάδα για να μαζευτούν τρόφιμα και χρήματα. Επίσης, συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις στις οποίες μας καλούν άλλες συλλογικότητες, με σκοπό την ενίσχυση της Κουζίνας με τρόφιμα ή χρήματα. Δε δεχόμαστε τίποτα από σούπερ μάρκετ, από δήμους, την εκκλησία ή το κράτος, ούτε από εταιρίες και τραπεζικούς οργανισμούς, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση..."

Ερ.: Ποια είναι η εντύπωσή σου από τη δράση της Αντιφασιστικής Επιτροπής του Μεταξουργείου;

Κ.Π.: "Η αντιφασιστική επιτροπή του Μεταξουργείου, αν και ξεκίνησε τώρα, έχει καταφέρει να δώσει στον κόσμο της περιοχής το στίγμα της, καθώς και να κάνει μία δράση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, έχουμε αφήσει, θέλω να πιστεύω, την κομματική σημαία, και είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό."

* Στο blog της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» μπορείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε στις δράσεις της πρωτοβουλίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.